5 manieren om de wereld met Magna-Tiles te leren begrijpen

5 manieren om de wereld met Magna-Tiles te leren begrijpen
17 februari 2022

5 manieren om de wereld met Magna-Tiles te leren begrijpen

Laat je kind al spelende de wereld verkennen met Magna-Tiles en Magna-Qubix.

Met fantasierijk speelgoed zoals Magna-Tiles en Magna-Qubix kunnen kinderen hun creaties op een unieke manier onderzoeken en verder uitbreiden.

We geven je 5 geweldige ideeën om je kind te helpen om de wereld met Magna-Tiles en Magna-Qubix te ontdekken.

1. Vormen herkennen en identificeren

Sommige kinderen vinden het leuk om iets uit hun hoofd te leren en te onthouden welk woord bij wel dingen of voorwerpen passen. Heb je een leergierig of nieuwsgierig kind? Dan is het leuk om met behulp van Magna-Tiles uit te leggen wat het verschil tussen een rechthoekige, gelijkzijdige en gelijkbenige driehoek is, of tussen een vierkant en een rechthoek.

Maar andere kinderen vinden het totaal niet interessant om dingen te moeten onthouden. Als je de geometrische basisvormen op een speelse manier aan je kind wilt leren, dan kun je gewoon beginnen door de individuele Magna-Tiles-magneten met de juiste naam aan te wijzen. Dan herinner je je ook weer wat het verschil tussen een rechthoekige en gelijkzijdige driehoek is.

Probeer samen met je kind 5 geometrische basisvormen tussen de Magna-Tiles te vinden en maak vervolgens meer complexe vormen door verschillende stukken samen te voegen. Daarna kun je samen met je kind kijken of je deze vormen in je eigen omgeving kunt terugvinden.

Voorbeelden van basisvormen in je omgeving: 

  • Eten jullie graag een driehoekige tosti voor de lunch? 
  • Welke vormen herken je in de verkeersborden en wegwijzers als je loopt, fietst of in de auto zit?
  • Welke vormen zie je in je huis of op school?

2. Het oefenen in het herkennen en maken van vormen

Een belangrijk onderdeel van logisch denken is het kunnen herkennen van een vorm of patroon. Vooruit kunnen denken en een reeks punten, getallen, vormen of lijnen kunnen afmaken, is eigenlijk het voorstadium van leren lezen en tellen. Het herkennen van een patroon en het kunnen namaken is een goede manier om iets moois en creatiefs in je eigen bouwproces te integreren en tegelijkertijd spelenderwijs iets te leren.

Je kind kan zijn of haar vermogen om patronen en vormen te herkennen met Magna-Tiles en Magna-Qubix ontwikkelen door de vormen of patronen af te maken die jij al hebt neergelegd.

Je kunt ook vormen maken die je kind misschien uit het dagelijkse leven herkent. Dit kunnen bijvoorbeeld patronen op tegels, een voetbal, behang, tapijt en kleding zijn.

3. Kleuren mengen

Gebruik een tastbare manier om de theorie van de primaire kleuren uit te leggen, zonder dat je een verfdoos en penselen tevoorschijn hoeft te halen.

Houd je Magna-Tiles tegen het licht. Leg samen met je kind twee verschillende kleuren op elkaar zodat er een nieuwe kleur ontstaat als het licht door de twee verschillende kleuren schijnt. Op die manier leert je kind dat je een geheel nieuwe kleur kunt maken door twee andere kleuren samen te voegen (mengen). Daarna kun je samen kleuren in de omgeving zoeken, bijvoorbeeld in de woonkamer of keuken en je afvragen welke kleuren nodig zijn om paars, oranje, groen of grijs te maken.

 

4. Symmetrische vormen in de natuur herkennen

Wat is symmetrie? Je kind kent het vast wel, als je bijvoorbeeld een vliegtuigje, bootje of vogel van papier vouwt. Of een hartje... Symmetrie is een belangrijk onderwerp in de wiskunde, en het is een goed idee om je kind te laten zien hoe vaak het eigenlijk in de dagelijkse omgeving voorkomt.

Laat je kind met Magna-Tiles of Magna-Qubix spelen en houd er een spiegel bij zodat het ziet hoe de vormen in de spiegel weerspiegeld worden. Vertel wat symmetrie betekent. Dan kun je je kind helpen om buiten dingen of voorwerpen te herkennen die ook symmetrisch zijn. Dit kunnen bijv. vlinders, bladeren en gezichten zijn.

5. Verhalen vertellen

Als je kind met constructiespeelgoed of bouwstenen zoals Magna-Tiles speelt, ontstaan er plotseling figuren die bijvoorbeeld op de ark van Noach, een prinsessenstoel of een brug over een betoverde rivier lijken. Dit verband tussen iets fysieks en een verhaal kun je voeden door je kind tijdens het spelen een verhaal te vertellen of voor te lezen. Op deze manier stimuleer je de fantasie en creatieve vaardigheden van je kind. Het is ook een goede manier om concentratie en rust te creëren voor kinderen die een beetje moeite hebben om stil te zitten.

Je kunt het ook andersom doen en beginnen met het voorlezen of vertellen van een verhaaltje. Laat je kind vervolgens iets uit het verhaal bouwen met Magna-Tiles en Magna-Qubix. Je kunt ook een wedstrijdje tussen verschillende kinderen organiseren – wie kan er iets bouwen dat bij het sprookje van Doornroosje of Frozen past? Laat ze Magna-Tiles en Magna-Qubix met ander favoriet speelgoed combineren om het verhaal tot leven te brengen.

Dit zijn slechts een paar manieren waarop je je kind kunt helpen om meer over de wereld om hem/haar heen te begrijpen met Magna-Tiles en Magna-Qubix. Wanneer je kind met fantasierijk speelgoed speelt, zul je merken dat het vragen gaat stellen, belangrijke vaardigheden ontwikkelt en leert om kritisch en creatief te denken.

Bekijk ons assortiment Magna-Tiles door hier te klikken.

Veel plezier!