Stimuleer het empathisch vermogen van je kind met empathiepoppen

Stimuleer het empathisch vermogen van je kind met empathiepoppen
23 februari 2022

Stimuleer het empathisch vermogen van je kind met empathiepoppen

Je hebt gewone poppen en empathiepoppen... Deze blog gaat over empathiepoppen en waarom ze zo speciaal zijn, ongeacht de leeftijd van je kind!

Empathiepoppen hebben dezelfde eigenschappen als gewone poppen maar behalve dat het kleine kopieën van een kind zijn, hebben empathiepoppen ook menselijke gelaatstrekken die empathie oproepen.

Als je de poppen van Joyk en Rubens Barn van dichtbij bekijkt, dan zie je dat ze donkere ogen hebben. Ze hebben net zulke donkere ogen als pasgeboren baby’s. Pasgeboren baby’s hebben namelijk nog niet hun definitieve oogkleur, die krijgen ze als ze wat ouder zijn. Ze hebben een intense blik die de aandacht van hun vader en moeder vasthoudt. Die hebben empathiepoppen ook.

Bovendien kijken al deze poppen naar rechts. Dat heeft de ontwerper zo bedacht omdat je de pop dan aankijkt als hij op je linkerarm ligt, zoals je een baby vasthoudt. De pop vraagt op die manier aandacht, net als een pasgeborene.

Daarnaast is het gewicht van een empathiepop van Rubens Barn of Joyk proportioneel verdeeld, d.w.z. de vulling is zo verdeeld dat de billen wat zwaarder zijn. De armen en benen zijn ook wat zwaarder, om het gevoel te versterken dat je de pop extra goed moet vasthouden en er goed voor moet zorgen. Het gewicht van je pop doet een beroep op het instinct van je kind. De empathiepoppen zijn gemaakt van een fijne, zachte stof die aan een zachte huid doet denken.

Wanneer je een empathiepop in je armen houdt, roept deze emoties op omdat de pop qua uiterlijk en gewicht op een echte baby lijkt en hij/zij je met de donkere, intense blik van een pasgeborene aankijkt.

En waarom zou je niet voor een empathiepop kiezen als je van plan bent om je kind zijn of haar eerste pop te geven?

We horen vaak van onze klanten – en hebben dat zelf ook zo ervaren – dat een empathiepop echt een meerwaarde heeft.

Juist omdat deze poppen gevoelens van zorgzaamheid oproepen, worden ze het beste vriendje van je kind! En de spelletjes die je kind met de pop speelt, lijken heel “echt” als je kind de pop in bad doet, verschoont en naar bed brengt of andere situaties uit het dagelijkse leven nabootst. Net zo belangrijk is het feit dat jij als volwassene ook anders op een empathiepop dan op een "gewone" pop reageert, waardoor je kind op een natuurlijke manier en zorgzamer met de pop omgaat, omdat hij/zij kopieert hoe jij de pop vasthoudt, tegen hem praat etc.

Als je op professioneel gebied met kinderen werkt, lees dan dit eens: Op de universiteit van Leeds in Groot-Brittannië gebruikten ze de empathiepoppen van Joyk om te onderzoeken hoe kinderen van 3-5 jaar diversiteit waarnemen en hoe je dit kunt stimuleren. Ze gebruikten de poppen ook voor een project om te onderzoeken hoe opvoeders en andere professionals het begrip van kinderen voor diversiteit kunnen ontwikkelen, ondersteunen en versterken.

Toen de poppen in ons assortiment kwamen, was er meteen al grote belangstelling voor. Van zowel volwassenen als kinderen. De empathiepoppen werden gewoon vaker gepakt dan andere poppen. Volwassenen gebruikten de poppen vaak als een soort bemiddelaar in een rollenspel door situaties uit het “echte” leven na te spelen. Door empathiepoppen te gebruiken als een vorm waarmee je je gedrag kunt spiegelen, stimuleer je de emotionele vaardigheden van kinderen en geef je hen tegelijkertijd de mogelijkheid om te ervaren wat ze zelf en wat anderen in verschillende situaties voelen. Bovendien heeft het feit dat de volwassenen zelf deel uitmaakten van het rollenspel aangetoond dat dit voor kinderen belangrijk is.

Empathiepoppen en communicatie

Tijdens het onderzoek met empathiepoppen werden er veel interessante ontdekkingen gedaan. Men ontdekte bijvoorbeeld dat het spelen met de poppen de kinderen hielp om hun gevoelens en gedachten met de volwassenen te delen, zowel verbaal als non-verbaal. Vooral bij jongere kinderen, bij wie de taal nog niet zo ontwikkeld is, kregen volwassenen heel veel informatie door de gevoelens van kinderen uit hun lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen af te lezen terwijl ze met de poppen speelden.

En juist het vermogen om non-verbaal te leren communiceren is voor kinderen een heel belangrijke vaardigheid omdat het de basis van hun sociale vaardigheden vormt. Ze leren gevoelens van anderen herkennen en benoemen.

Een andere interessante ontdekking was dat volwassenen zich beter konden inleven bij een rollenspel met empathiepoppen dan met gewone poppen. Het voelde gewoon natuurlijker aan als ze met empathiepoppen speelden. Dat had ook een zichtbaar effect op het samenspel met kinderen omdat het spelen natuurlijker en onbevangener werd als de kinderen zagen dat de volwassenen zich echt inleefden. De volwassenen hielden de pop als een echte baby vast, plaatsten het op hun heup, aaiden de pop over zijn hoofdje etc. Ze gebruikten een lichaamstaal alsof het een “echt” kind was. De kinderen namen dit gedrag direct over en behandelden de pop ook anders.

Dus als je je afvraagt of je eigen kind of een kind waarmee je werkt baat zal hebben bij een empathiepop, dan denk ik dat je hem geen beter plezier kunt doen omdat je de gevoelens en sociale ontwikkeling van je kind ermee stimuleert!

 

Wat is het verschil tussen empathiepoppen van Rubens Barn en Joyk?

Als je naar het lichaam kijkt, zie je verschillen tussen de babypoppen van de twee merken.

Joyk heeft dezelfde verhoudingen als een baby en lijkt op een echte baby. Het nekje is flexibel, zodat je niet vergeet om het te ondersteunen als je de pop optilt (net als bij een echte baby). Daarnaast hebben de poppen nageltjes, een geslachtsdeel en een mond waar je een speen in kunt stoppen. Op de rug zit een zakje waar je geurtjes in kunt stoppen om de zintuigen te prikkelen. (Dat kan bij alle soorten poppen van Joyk, behalve bij Vera.) Veel mensen vinden kaneel, kardemom en vanille aangenaam ruiken, terwijl lavendel kalmerend werkt en gebruikt wordt om goed te kunnen slapen. Je kunt ook een hartje kopen dat de pop een "hartslag" geeft – dat klinkt misschien vreemd, maar het is logisch als je bedenkt dat het eerste ritme dat je als mens ervaart, het hartritme is. Als je kind het hartje van de pop hoort kloppen, heeft dat een kalmerend effect.

De babypoppen van Rubens Barn hebben rondere billen. Het gewicht, d.w.z. de vulling is ook proportioneel verdeeld, net als bij Joyk, maar dat valt niet zo op omdat de poppen wat molliger zijn. Rubens Baby’s hebben ook een geslachtsdeel en een navel.

Rubens Barn heeft verschillende soorten poppen met verschillende gezichtsuitdrukkingen en in verschillende maten. Bovendien hebben ze ook veel accessoires ontworpen die je kind vast ook leuk vindt. Zoals verschillende kleertjes, een draagmand, luiers en flesjes. Een uitgebreide set accessoires dus.

Voor kleine kinderen is een pop van 32 cm van Rubens Barn geschikter – Rubens Cutie - dan een grote babypop van 45 cm. Als je kind wat ouder is en wat meer specifieke rollenspellen gaat spelen, dan is Rubens Baby ideaal. Vervolgens kun je kiezen of je liever accessoires hebt of een pop die de zintuigen stimuleert in de vorm van lekkere geuren of een pop met een hartslag.

De prijs speelt natuurlijk ook een rol: de poppen van Joyk zijn wat duurder dan die van Rubens Barn.

Hier vind je AL onze poppen en accessoires. Heb je nog vragen?

Dan kun je altijd contact opnemen met de Speeltantes...