Hoe maak ik speelgoed schoon? Zo reinig en desinfecteer je het speelgoed van je kind.

Hoe maak ik speelgoed schoon? Zo reinig en desinfecteer je het speelgoed van je kind.
14 februari 2022

Hoe maak ik speelgoed schoon? Zo reinig en desinfecteer je het speelgoed van je kind.

Het reinigen en desinfecteren van speelgoed: zo doe je het

Veel mensen willen speelgoed graag grondig schoonmaken. Ouders en pedagogen doen het vaak op de ouderwetse manier en schrobben en schuren alsof het een lieve lust is. Dat is heel begrijpelijk want het gaat om de gezondheid van onze kinderen en die van anderen.

  • Maar wat is de beste manier om speelgoed schoon te maken?
  • Hoeveel zeep verdragen Barbie en My Little Pony?
  • Kun je houten speelgoed in de vaatwasser stoppen? 
  • Hoe moet je LEGO, Magformers en bouwstenen schoonmaken? 
  • Kan de knuffelbeer in de wasmachine?

In deze blog vertellen we je meer over het schoonmaken van speelgoed en hoe je verschillende soorten speelgoed schoon en vrij van bacteriën en virussen maakt.

Wat is het verschil tussen schoon en gedesinfecteerd speelgoed?

Deze handleiding is geschreven voor particulieren die het speelgoed van hun kinderen schoon willen houden. De adviezen zijn gebaseerd op wetenschappelijke, openbare informatie en op handleidingen voor het reinigen van speelgoed die ToyAcademy van speelgoedfabrikanten gekregen heeft. Daarom geven we hier een definitie van schoon speelgoed:

Schoon speelgoed is speelgoed zonder zichtbaar vuil en met een minimaal besmettingsrisico voor een ander.

Gedesinfecteerd speelgoed is speelgoed dat zodanig gereinigd is dat het vrij is van bacteriën en virussen.

Het verschil tussen schoon en gedesinfecteerd speelgoed leggen we aan je uit omdat jouw huis doorgaans niet hoeft te voldoen aan de strenge hygiëneregels die op kinderdagverblijven en scholen gelden. Je moet ervoor zorgen dat de omgeving van je kind en zijn/haar speelgoed schoon is. In deze tijden met het Coronavirus kun je het speelgoed van je kind wat vaker schoonmaken. Hierbij kun je de hygiënerichtlijnen voor ouders en gezinnen volgen. Niet al het speelgoed van je kind hoeft gedesinfecteerd te worden. Je kunt ervoor kiezen maar het is niet noodzakelijk.

Wat is desinfecteren?

Als iets gedesinfecteerd of ontsmet is, is het vrij van vuil, virussen en bacteriën. Dat is dus meer dan zichtbaar schoon en lekker ruiken. Juist in deze tijd zijn we gefocust op onze omgeving: die moet vrij zijn van het Coronavirus en daarom ontsmetten we veel voorwerpen met alcohol. We sprayen en maken dingen herhaaldelijk schoon. Alcohol doodt bacteriën en virussen, maar voordat je aan de gang gaat met alcohol of een desinfectiemiddel, moet je eerst het zichtbare vuil verwijderen. Het is niet voldoende om te ontsmetten met alcohol.

Om speelgoed te desinfecteren, kun je het 2 minuten in een sopje met water van 70°C leggen. Boen het schoon met een borstel en droog het af. Als je het speelgoed op een lagere temperatuur en zonder schoonmaakmiddel en zonder te boenen, schoonmaakt, heb je geen garantie dat het speelgoed echt ontsmet is.

In deze blog kun je lezen welk soort speelgoed je op deze manier kunt schoonmaken. In ons overzicht over het schoonmaken van speelgoed, dat je hieronder vindt, zul je lezen dat er ook speelgoed is dat je niet kunt desinfecteren. Dat betekent dat er een kans bestaat dat je kind zijn lievelingsspeelgoed een poosje moet missen.

Dat is misschien niet zo leuk voor je kind maar soms wel noodzakelijk. Want voor sommige gezinnen is het erg belangrijk dat de omgeving van kinderen vrij van besmettingsbronnen is. En als de Coronacrisis voorbij is, kan je kind weer gerust met zijn lievelingsspeelgoed spelen. Maar hoe hygiënisch de omgeving van je kind moet zijn, is natuurlijk jouw keus. 

Hoe was je speelgoed? Methodes, afwas/wasmachine en schoonmaakmiddelen.

Als je speelgoed schoonmaakt, moet je op 3 dingen letten:

  1. Waar is het speelgoed van gemaakt en welke schoonmaakmethodes en -middelen kan ik gebruiken zonder het te beschadigen?
  2. Kun je het in de vaatwasser of wasmachine stoppen om het op een milde manier te reinigen?
  3. Wordt het speelgoed gedesinfecteerd (ontsmet) of wordt het alleen schoon bij de gekozen methode?

Het gebruik van de vaatwasser voor het reinigen van speelgoed:

Speelgoed dat in een sopje met water van 70°C kan worden gewassen (zie lijst hieronder), kan in het algemeen op een lage temperatuur in de vaatwasser gewassen worden. Normaal gesproken draait een vaatwasser op een temperatuur van ca. 60°C, maar gebruik liever een lagere temperatuur. Gebruik het vaatwasmiddel dat je altijd gebruikt, dus vaatwastabletten of iets anders.

Voorbeeld: grote bouwstenen, speelgoedeten en ander speelgoed van plastic die water met een temperatuur van 40°C verdragen, kunnen op deze temperatuur gereinigd worden. Gebruik alleen de programma’s met hoge temperaturen voor speelgoed waarvan je zeker weet dat het er tegen kan. We raden het je niet aan omdat veel plastic, lak en verf daar niet tegen kunnen.

Kleine stukjes plastic zoals LEGO-blokjes kun je een waszak stoppen en in de bestekbak leggen.

Het gebruik van de wasmachine voor het schoonmaken van speelgoed:

In de wasmachine kun je knuffels en ander speelgoed van stof stoppen. Stel de temperatuur in die op het wasvoorschrift van het speelgoed staat. Let op loszittende onderdelen als je bv. teddyberen of knuffeldoekjes in de wasmachine wast. Stop LEGO en ander klein, plastic speelgoed in een waszak/kussensloop, samen met een oud kussen in de wasmachine. LET OP: plastic speelgoed kan niet boven de 40 °C gewassen worden.

Speelgoed met batterijen en ander speelgoed met elektronische onderdelen kunnen NIET in de wasmachine en vaatwasser omdat ze niet tegen water kunnen.

Het gebruik van een vriezer om speelgoed schoon te maken:

Luizen en ander ongedierte zullen doodgaan in de vriezer, maar virussen en bacteriën kunnen er gemakkelijk overleven. Je kunt de vriezer dus niet gebruiken om speelgoed te desinfecteren.

Wordt speelgoed virus- en bacterievrij door het een tijd te laten liggen?

Hoe lang kan het Coronavirus of Covid-19 op speelgoed overleven?

Volgens de WHO kan het Covid-19 virus wel meerdere dagen op oppervlakken overleven, afhankelijk van het soort oppervlak, de temperatuur en de vochtigheid. Het is dus het veiligst om speelgoed in een sopje met water van minimaal 70°C te wassen. Een andere manier is om het 5 dagen weg te leggen. Na deze periode is het virus zo goed als zeker dood. Maar de WHO of SST geeft hier geen adviezen over en ToyAcademy kan daarom ook niet garanderen dat het speelgoed virus- en bacterievrij is als het een periode op de plank of in de kast heeft gelegen.

Als je zeker wilt weten dat je speelgoed volkomen vrij van virussen en bacteriën is, moet je het dus óf op de hand in een sopje van 70°C wassen, óf een tijdlang wegleggen.

Adviezen voor het schoonmaken en wassen van speelgoed

Sta je helemaal klaar om het speelgoed van je kind een grondige schoonmaakbeurt te geven? Met een sopje, borstel, spons, handschoenen en een leuke Playlist? Ga dan lekker aan de slag en laat je kind meehelpen. Hieronder vind je schoonmaakadviezen voor verschillende soorten speelgoed, die echter niet ontsmetten. Zoals eerder gezegd kun je speelgoed alleen ontsmetten/desinfecteren door het in een sopje van 70°C te laten weken/schoon te maken en het daarna eventueel nog af te nemen met een doekje en desinfectiemiddel/alcohol.

Zo was je houten speelgoed:

Je kunt houten speelgoed beter niet in water laten weken. Het oppervlak is vaak te poreus. Je kunt het ook niet desinfecteren. Je kunt zichtbaar vuil verwijderen en het hout afnemen met een vochtige doek met een beetje schoonmaakmiddel. Dan is het schoon maar niet ontsmet.

Zo was je teddyberen, knuffels, knuffeldoekjes en slaapknuffels:

Teddyberen, speelgoed van stof en bv. knuffeldoekjes of poppenkleertjes hebben vaak een label met een wasvoorschrift. Meestal wordt er aangeraden om het met de hand op 30°C te wassen. Je kunt knuffels en ander speelgoed van stof ook op een programma van 30°C wassen (fijn- of wolwasprogramma). Dan wordt het schoon maar is het niet gedesinfecteerd. Volg het wasvoorschrift.

Zo was je Barbiepoppen en andere poppen van plastic en vinyl:

Poppen en ander speelgoed met kleine onderdelen, decoratie en bv. haar kunnen niet gewassen worden. Je kunt ze met een vochtige doek afnemen en ze met alcohol in sprayen – maar soms kan desinfectiemiddel het oppervlak aantasten. Sommige poppen kun je mee in bad nemen en in dat geval kun je ze op badtemperatuur wassen. Daarna zijn ze schoon maar niet ontsmet.

Zo was je babyspeelgoed en plastic speelgoed:

Het meeste plastic speelgoed kun je op maximaal 40°C in de vaatwasser of wasmachine wassen – eventueel in een waszak of kussensloop voor kleine onderdelen en om gebonk of beschadiging te voorkomen.

Speelgoed van het Deense Dantoy kun je desinfecteren door het op 70°C in de vaatwasser te wassen. Polydron en Plus-Plus kunnen ook op deze manier gereinigd worden maar andere soorten plastic speelgoed kunnen niet tegen zo’n hoge temperatuur.

Beweegbare onderdelen kunnen in de wasmachine of vaatwasser beschadigd worden, dus bij twijfel kun je beter op de hand wassen. Door een te hoge temperatuur kan plastic vervormen of raakt het oppervlak beschadigd. Als je het op 40°C wast, is het schoon maar niet ontsmet. NB: magnetisch speelgoed mag niet gewassen worden. Neem het af met een droge doek.

Zo was je meubels van schuim:

Meubels van schuim kunnen niet op 70° C gewassen en zo ontsmet worden. Je kunt ze met een vochtige doek afnemen en daarna sprayen met een desinfecterend middel. Als deze meubels een afneembare overtrek hebben kun je deze vaak op 30°C in de wasmachine wassen. Volg het wasvoorschrift. Het wordt dan schoon maar is niet gedesinfecteerd.

Zo was je bObles speelgoed:

BObles tuimelmeubels en motoriekmeubels hebben een poreus oppervlak en zijn gemaakt van massief EVA-schuim. Je kunt de bObles producten met water en zeep wassen en je kunt ze mee in bad nemen. Spoel ze nog even af en laat ze dan drogen. BObles raadt het af om hun producten op 70 °C te wassen. Als je ze met een desinfecterend middel in sprayt, worden ze niet goed ontsmet vanwege het poreuze materiaal waaruit ze bestaan. Dus nadat je ze hebt schoongemaakt, zijn ze niet ontsmet.

Zo reinig je boeken:

Boeken van vinyl kun je sprayen met desinfectiemiddel. Alle andere boeken van karton en papier kun je voorzichtig afnemen met een goed uitgeknepen doek of in sprayen en afnemen. Dan is het schoon maar niet ontsmet. Als je nog vragen hebt over het reinigen van speelgoed, kun je contact opnemen met onze klantenservice: info@toyacademy.nl